sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Daca n-ai dubluri la chei, fa-ti!

Si daca ai pierdut primul rand si esti deja la al doilea, schimba broasca (aia de la usa nu aia care face "uac uac", sau contactul de la masina motor, etc). Si refa-ti "setul".


Iata cam ce poti pati cand nu tii bine in mana (la propriu si la figurat) un lucru aparent banal dar a carei lipsa creeaza atatea probleme.
Cam acum vreo doua saptamani, ajung acasa dupa o zi mai naspa si... urc cu liftul la ultimul etaj al blocului in care locuiesc cu toate "troacele" in mana (casca, rucsacelul, manusile si cagula in mana si cheile de la motor "presate" cu degetul mare de manusile pe care le tineam tot in mana (si nu in casca). Fac un pas afara din lift si trosc - bing... au cazut cheile in putzul liftului printre cabina si palier. ohmy.gif

Cand am simtit ca mi s-au dus cheile din mana deja creierul trimitea semnal la restul corpului sa se intoarca sa se aplece sa le ia- nu ma asteptam sa pice acolo, ci undeva pe jos pe pardoseala. Dar nah!

Sub usi, defapt deasupra usilor de la etajul inferior (usile palierului) de la lift, e un soi de "tavitza" care nu stiu ce rol are dar chestia e ca daca blochezi liftul intre etaje, si te uiti p-acolo vezi pachete (goale) de tigari, brichete, etc. In fine... aud zgomotul de metal pe metal al cheilor care atingeau suportii usilor liftului, ma sperii, dar ma linistesc aproape imediat amintindum-i de aceeaa tavitza, fiinda o mai patisem odata similar cu cheile de la casa (oi fi predispus la asa ceva :morone: ) Urmeaza la foarte scurt timp (ce mi-a parut in acele momente de fapt, mult mai mult) un alt zgomot de metal pe metal ceea ce inseamna ca setul de chei (motor, inel, lacat) a atins "tava". LINISTE. Dar inca nu rasuflu usurat. Peste doar o ALTA clipa urmeaza sunetul cheilor lovindu-se de metal, de data asta parca venind de pe peretele opus usilor si mai jos (cum dreq mi-am dat seama de UNDE ezact vine sunetul - NU STIU! Poate dar mi s-a parut). Urmeaza inca o "lovitura", iar pauza si in final un "clanc/clinc" sec si infundat. Si cateva secunde de linsite funebra. sick.gif

Intru in casa, las toate bagajele jos, caut dupa lanterna (din 3 lanterne chinezesti d-alea cu baterii mai mari si groase si rotunde toate erau cu becul ars). Gasesc o lanterna cu diametrul cam de 2 - cm si lunga cam de 8 (destul de puterinca pentru dimensiunile astea) si o iau cu liftul in jos oprind din 2 in doua etaje, INTRE etaje de fapt, uitandu-ma totusi la fiecare dintre acele "tavi" (ca nu stiu cum sa le zic altfel). Inapoi, iar din 2 in 2 etaje, dar de data asta la cele la care nu oprisem. Ziceam totusi, pentru ca la un scurt "rewind/play again" in cap al inregistrarii cu cheile lovind peretii, sinele sau diversle fiare de prin canalul liftului si avand in vedere timpii DINTRE sunetele astea ar cam fi trebuit sa ajunga tocmai jos). Cum banuiam - Nimic. Adica nimic intre etaje.

Ajung iar la etajul de "domiciliu". Pun mana pe telefon 07********* (telefon lui Tunaru): Alo! - Alo, bunaseara! - Bunaseara! -Aaa.. auziti, contacte pentru minsk aveti?! -Da, avem. -Bun! Si cam cat costa?! - 25 de lei. Aha mersi, seara buna! - La revedere.

Telefon la adminstrator... (au fost mai multe dar nu raspundea nimeni).

Apropos, trebuie sa mentionez ca liftul meu e cu usi automate si pentru palier si pentru cabina, d-alea de gliseaza fiecare intr-o parte si alta. Nu se inchiedeau foarte bine, dar oricum si deschiderea lor completa, nici fortat nu se poate face. E nevoie de un soi de tija, care sa intre printr-o gaurica de deasupra undeva care nu stiu ce face unui mecanism ce tine usile inchise cand nu e liftul la etajul respectiv.

Inapoi la parter... lumina in lift... canci. Ma pun intr-un genunchi cu lanterna leganandu-se pe deasupra fantei aleia cautand cheia. N-o vad nici pe "tava" de la parter. Ma duc iar sus, mai dau vreo doua telefoane, ma mai dau nistel de ceasu mortii ma mai scarpin dupa ceafa (si dupa altceva)... Intr-un final mi-aduc aminte unde am celalta cheie de la lacat sa pot sa leg motorul caci venisem acasa cu gandul ca sa plec iar si nu-l legasem iar. Dar a 2-a cheie pentru motor... ASTA era. Ca prima era deja de ceva vreme "M.I.A.". Mai urmeaza un rand de telefoane la adminstrator in interval de vreo 10 minute... nici un raspuns ("Ciudat! E totusi seara, omul asa dupa aspect pare pensionar deci de ce sa nu fie nimieni p-acasa? O fi pe la celealte scari pe unde mai e adimistrator? Naiba stie! Bag picorul! - si nu doar" - imi zic)

Pauza scurta de uitat la tv. Un filmulet interesant... trec nici 4 minute - pauza publictara. La dracu!!
Imi bese minte totusi ceva, iau iar lanterna-breloc (care e a lui tata) de la locul ei, de unde o pusesem inapoi frumos in cutiutza cu interior captusit si eticheta fistichie pe exterior cu "160 ron" , sau cam p-acolo oricum, scris pe ea.

PARTER. Ma sui cu un picior in lift sa apese greutatea mea pe podeaua cabinei (sistemele lor de siguranta, dreq stie). Apas butonul pt etajul 2 ma retrag repede, usile se inchid, ajunge liftul la 2. Bag mana printre cauciucul de pe marginile usilor palierului dupa ce parseste liftul "parterul" si trag de ele inspre lateral. Se deschid cam cat sa bag si la baza bombeul bocancului intre ele si m-apuc sa plimb lumina lanternei pe pereti si podeaua putului liftului. Asta (ca si inainte) cu inelul brelocului trecut prin deget, degetul strans si lanterna stransa intre degete de mi se inrosisera. Si caut...

Si mai caut, plimband spotul de lumina al lanternei printre gramajoarele de praf, pachetele strivite de tigari de pe fudul putului liftului...